cropped-essex-conservatories1.jpg

This property is located in a designated Green Belt area and had been owned by our client approaching four decades and had struggled to develop this modest bungalow due to restrictions and proposals rejected by the local planning authority over this period. Recent concessions by government to liberalise planning restrictions particularly in relation to Green Belt and permitted development rules (PDR) provided an opportunity to attempt to make our customers desire for a dedicated Orangery garden room a reality. Having spent decades creating a large garden acreage of mature trees & planting featuring an extensive pond our customer wanted to create a space almost as a viewing platform to continue to enjoy the panorama and pond life particularly as older age might limit future mobility. The key element to our proposal was to effectively construct two walls in glass that could be removed when conditions permitted letting the outside in without moving from the comfort of a chair. We successfully navigated the planning process and built this unique annexe accessed off the existing sitting room which with its wood burner will be equally snug during the winter months.

In order to lose two walls, we employed a structural steel portal frame pivotal to the design objectives required by the client. This allowed for a pair of aluminium bi-fold doors to seamlessly close onto a single corner post. With the traditionally styled fascia detail & roof lantern the Orangery annexe stands in perfect harmony with the bungalow mirroring eaves height and roof lines.

Book a Designer

© Essexconservatories 2018 • Garden Centre Pipps Hill Rd North Arterial Road (A127) Billericay Essex CM11 2UJ