This modest bungalow/cottage built in the first half of the last century in what was to become designated as Green Belt had been updated by various owners over many decades to a mixed standard of workmanship. Although the property benefited from a small rear extension our client took steps to convert it into a true family home but by this time were severely restricted in what they could do due to the way Green Belt rules had evolved and were forced to compromise by going into the loft space. The resulting layout meant that access to the rear extension now used as a bar & leisure room was via a long winding hallway. It was proposed that a major project be undertaken in three stages starting with an Orangery, followed by comprehensive landscaping of the rear garden, and finally conversion/upgrading of the garage. As a company we were in a unique position with our sister brand Freedom Leisure to offer a complete vision and design solution for all aspects of the project including refurbishment of the existing pool, new garden leisure building, hot tub, and full landscaping. The Orangery was designed to be the hub of the home connecting the bar room and kitchen as a single open space setting it up to take full advantage of the pool, hot tub, fire pit, and brick built BBQ creating the most enviable garden and leisure experience in the neighbourhood. The bi-product of the design allowed for the old access to the bar room to be bricked up and an enlarged bedroom created with some internal remodelling which we carried out. Having completed the Orangery extension in 2012, followed by the landscaping project in 2013 we have recently received instruction to start work on the garage conversion/upgrade in 2014, testimony to the consistent quality and performance our company is known for which has built our reputation to what it is today.

The styling of the Orangery was an important issue as the client wanted to maintain a cottage feel and to blend rather than compete with the original buildings appearance. The answer was to adopt a design cue from conservatories using traditionally styled windows & doors all around. Technically challenging as it required a structural steel portal frame to support the roof and cope with the wind shear forces to be designed between the frame elements and anchored to the brickwork and foundations below. The building was then dressed with a feature fascia assembly above to compliment the traditional styling. Additional construction work was required due the local ground conditions, employing piled foundations with concrete ring beam incorporating a block & beam floor compliant with Building Control.

Gallery-14-768x576.jpg