Billericay

The Brief

Our client had been looking to move but found that they were not able to achieve what they felt was the true value of their current property. Feedback from viewings was consistent in that the lack of a Family Room off the Kitchen was a key issue reducing the achievable price. As it was still their objective to move within the next two to three years could they extend within a sensible budget to increase the sale ability of the house whilst enjoying the improvement in comfort & lifestyle it would bring. From the research it became clear that a traditionally built extension was not going to be cost effective as the spend would not cover the increase in value over the short term. Not happy to consider a conventional conservatory as this would not feel like ’a proper room’ we offered our Sun Room concept designed to mirror the style of the property employing brickwork combined with individual windows & doors. The light pelmet featured inside completed the look but at a cost much more in keeping with the overall objectives. Opening up the new building to the Kitchen & Lounge created a modern living space ideal for the family at the heart of the home. The finished project has exceeded all expectations.

Design Notes

To give this building its contemporary edge and distinct styling it was proposed that the roof only be dark grey colour externally picking up the steel structures of the veranda & Juliet balcony that are a feature of the property. The client went with the concept and agrees it was successful in that it now blends in a way that the old building did not due to its dominance of rear elevation.

There were a few challenges to the project, the first being to ensure structural integrity with two sets of bi-fold doors leaving the building supported on one corner which was resolved with a concealed steel frame anchored to the underlying foundations signed off by our structural engineer. 

The second being the concerns about the appearance if the brickwork after removing the plater and brick, we employed a specialist sand blasting team to resolve the problem to a high standard.

"Just a quick message to say how thrilled we both are with the new sun room"

"Glad we took your excellent advise on symmetry, it looks great" 

Orangery-Style-Case-Study-01-Image-E-360x270.jpg
Orangery-Style-Case-Study-01-Image-D-360x270.jpg