Visit our Showroom Open 7 days a week

Call us now 01268 533633

Leigh on Sea

Case Study

leigh-on-sea

The Brief

Our client did not just want a typical conservatory but required that the building could  effectively disappear providing a seamless transition between the living space and the garden so that there was a real sense of being outdoors without any separation, enjoying the sounds of nature.

As the property had been extended over the years in a range of styles it was a requirement to create a conservatory in stark contrast to the existing property with a very contemporary feel more in keeping with the idea of a garden pavilion than a home extension.

To improve the flow of the ground floor both the kitchen & lounge were opened up to the new conservatory creating a central hub for family living and socialising.

In order to bring the whole concept together we designed & constructed a new deck and surrounding landscaping.

Design Notes

The openness of the design concept was achieved using commercial grade aluminium windows & bi-fold doors for strength, finished is a custom colour chosen by the client.

The effect of opening up two sides of the building was to throw up some challenging technical issues to make the conservatory structurally secure & safe, however working with our structural engineers we succeeded in designing a one off steel portal frame solution which was fabricated and anchored to the underlying foundations.

This type of project reflects our ability as a company to embrace the non standard and innovate in order to satisfy our customer.

Leigh-t-min

Before

Exterior

Completed Project

Download [80 KB]

Base Plan

Download [105 KB]

Elevations & Plan

Download [177 KB]

Landscape Design

Book a Designer